Yin Yoga en meditatie

by danielle

Yin Yoga “extra ruimte en flexibiliteit in je lichaam”

Yin Yoga is een therapeutische vorm van yoga die gaat over het creëren van ruimte op fysiek, energetisch en emotioneel niveau. Het helende aspect brengt flexibiliteit, kracht en ruimte in je lichaam. En het laat oude opgeslagen emoties en de effecten van eventuele destructieve gedachtepatronen los.

 

Het stimuleren van fascia

Yin Yoga doe je voornamelijk zittend of liggend op de vloer in veilige, openende poses waardoor de botten van elkaar af bewegen. Dit in tegenstelling tot een Yang yogavorm waarin je je spieren voornamelijk aanspant. Door de Yin yogahoudingen wordt de fascia gestimuleerd.

Fascia is een bindweefsel dat rond spieren, botten en gewrichten ligt. Het geeft ondersteuning aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan je lichaam. Door de Yin poses maak je dit bindweefsel sterker, laat je het beter doorstromen en wordt het elastischer. En dit zorgt voor extra ruimte en flexibiliteit in je lichaam.

 

Naar binnen keren met Yin Yoga

Tijdens een Yin yogasessie word je uitgenodigd om inwaarts te keren en jezelf eens van wat dichterbij te bekijken. Zo kijk je bijvoorbeeld naar dieperliggende sensaties en gevoelens die wellicht lang verborgen waren. Het vraagt om moed en kwetsbaarheid om je op deze manier over te geven aan je eigen helingsproces.

Alle Yin houdingen waren een gelegenheid om te doorvoelen wat er zich op dat moment afspeelde in ons lichaam en welke sensaties daarmee gepaard gingen. Observatie en bij de adem blijven zijn de sleutel.

In een Yin yogales kun je gaan loslaten en hoef je alleen maar te ‘zijn’. Aan het einde van de les sluiten we af met een extra lange meditatie, waardoor je volledig ontspannen de les zult verlaten!